Tavuk

TETSİAD'da Güven Tazeleyen Yeni Dönemin Şifresi Güçlü Yönetim Güçlü Sektör

 GÜVEN TAZELEYEN TETSİAD YÖNETİMİNİN İHRACAT HEDEFİ 5 MİLYAR DOLAR

Ev tekstili sektörünün çatı kuruluşu TETSİAD’da mevcut Başkan Hasan Hüseyin Bayram, güven tazeledi. Yeni dönemin mottosunu ‘Güçlü Yönetim, Güçlü Sektör’ şeklinde belirlediklerini kaydeden Bayram; 2023 ihracat hedefini 5 milyar dolar olarak açıkladı.

Türk ev tekstilini tek çatı altında toplayan Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TETSİAD) tek liste ile İstanbul’da gerçekleştirilen 5’inci Olağan Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram güven tazeledi. Üretim, yatırım, istihdam ve ihracat misyonu ve ‘Güçlü yönetim, güçlü sektör’ sloganıyla gerçekleştirilen Genel Kurul’a sektör temsilcileri yoğun katılım gösterdi.

BAYRAM: HEDEFİMİZ, 2023’TE 5 MİLYAR DOLAR İHRACAT

30 yıldır ev tekstili sektörüne yön verdiklerini ve bugün 180 ülkeye 3,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, 2 yıl aranın ardından Mayıs ayında, 11 salonda ve yaklaşık 160 bin metrekarelik alanda gerçekleştirdikleri HOMETEX Ev Tekstili Fuarı’nı 5 günde 126 ülkeden yaklaşık 170 bin yerli ve yabancı ziyaret ederken, 1.5 milyar dolarlık iş hacmine ulaşıldığını dile getirdi. E-ticaret ve e-ihracat eksenli, tamamen milli olan www.hometex.org portalını da oluşturduklarını ifade eden Bayram, “Üyelerimiz, bu platform üzerinden firmalarının ve ürünlerinin tanıtımını yapabilecek ve ticari bağlantılar kurabilecek. Bu yatırım sayesinde, 16-20 Mayıs 2023’te düzenleyeceğimiz HOMETEX Ev Tekstili Fuarımızı, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümüne yakışır bir hedefle en az 250 bin ziyaretçi ve 2 milyar dolarlık iş hacmiyle gerçekleştireceğiz. 2023 yılı ev tekstili ihracat hedefimizi de 5 milyar dolar olarak ilan ediyorum” diye konuştu. 3 başkana özel teşekkür etmek istediğini de belirten Bayram, “BTSO Başkanımız İbrahim Burkay, sektörümüzün yüz akı bir isim ve her zaman en büyük destekçilerimizden biri. Onunla her zaman çok gurur duyuyoruz. DENİB Başkanımız Hüseyin Memişoğlu da her etkinliğimizde göğsünü açarak bize destek olan bir Başkanımız. Ona da minnettarız. İstanbul ayağında da kahramanımız, dostumuz İTO Başkanımız Şekib Avdagiç. Yaptığımız her etkinliğe maddi ve manevi katkı sağlayan çok önemli birisi. Her 3 başkanımıza yürekten teşekkür ediyoruz” dedi.

BURKAY: YENİ PAZARLARA ODAKLANMALIYIZ

Genel Kurul’da Divan Başkanlığı yapan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da ev tekstili sektörünün dünya genelindeki değişime iyi adapte olması gerektiğini vurgulayarak “Emtia ve ham maddede çok ciddi fiyat artışları yaşandığı için stok yönetimini iyi yapmamız gerekliliği ortaya çıktı. Şirketlerin birçoğunda nakit akış bozuklukları da baş gösterdi. Dolayısıyla dünyadaki değişimi iyi okumak lazım. Emtiadaki gevşemelerde mutlaka stoklarımızı makul seviyelere getirmeliyiz. Bugün baktığımız Avrupa Birliği 2021’de ithalatını artırmış fakat Hindistan ve Pakistan bizden daha fazla ihracat yapmış. Ne yapmalıyız? Yurt dışındaki tedarik zincirinden kaynaklı bozulmaları iyi değerlendirmeliyiz. Mesela Sahra altı Afrika ve Körfez ülkeleriyle ilişkilerimiz son dönemde gelişti. Rusya’nın komşu ülkelerindeki ciddi iş potansiyelini de göz ardı etmemeliyiz. Önümüzdeki süreçte TETSİAD ile bu pazarlara yoğunlaşacağız. Tek şansımız, dış ticaretimizi artırmak. Aksi halde bizi zor bir kış bekliyor. Bu vesileyle zor dönemlerde üyeleriyle proaktif şekilde bağlantılar kuran TETSİAD yönetimini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

AVDAGİÇ: POTANSİYEL ÜLKELERİ İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ

Ev tekstili sektörünün ülke ihracatına çok büyük katkılar sağladığını İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ise, “Yeni dönemde ev tekstili sektörü, inşallah daha fazla ihracatla ekonomimize katkı sağlayacak. Başarıyla gerçekleştirdiğimiz HOMETEX Ev Tekstili Fuarı’nda başarı çıtasını çok daha yükseklere çıkaracağız. İTO olarak İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’ne çok ciddi yatırımlar yaptık ve dünya çapında bir fuar merkezine dönüştürdük. İstanbul Fuar Merkezi’mizde gerçekleştirdiğimiz HOMETEX Ev Tekstili Fuarı da stantlarının kalitesi, ürünlerinin kalitesi ve içeriğiyle dünyanın bu alandaki bir numaralı fuarı olarak göğsümüzü kabartacak. Bizim ihracatımızı artırmamız çok önemli ama potansiyel yurt dışı pazarlarda bu ihracatı ne kadar artırdığımız da çok önemli. Her dönemde ortaya çıkan fırsatları, imkânları iyi değerlendirip ihracatımızı artırmamız lazım. Önümüzdeki dönemde potansiyelimizi çok iyi kullanmalıyız” dedi. 

MEMİŞOĞLU: 2023’TE ÇOK BAŞARILI BİR FUAR DAHA YAPACAĞIZ

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu ise “HOMETEX Ev Tekstili Fuarı, sektör için çok önemli bir kilometre taşı oldu. Çünkü 2 yıllık pandemi döneminin ardından TETSİAD çok başarılı bir fuar düzenledi. Geceyi gündüze kattılar, haftayı 7 günden 8 güne çıkardılar. Nasıl cansiperane çalıştıklarına şahitlik ettim. Mayıs ayındaki fuarda katılımcı firmalarımızın, uluslararası satın alımcılar tarafından yakından takip edildiklerini görmek bizleri mutlu etti. İnşallah Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yakışır bir fuara 2023 yılında imza atacağız hep birlikte. Bu işler, özveriyle oluyor. TETSİAD’daki arkadaşlarımız da bu özveride bulundular, kendilerine yeni dönemde başarılar temenni ediyorum” şeklinde konuştu. 

TETSİAD YÖNETİM KURULU

İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, siyasi parti ve STK’ların temsilcilerinin da katıldığı TETSİAD’ın 5. Olağan Genel Kurulu’nda oybirliği ile belirlenen Yönetim Kurulu, şu isimlerden oluştu: Hasan Hüseyin Bayram (Başkan), Erdoğan Baydemir, Harun Kütükde, Ufuk Oçak, İbrahim Uzunoğlu, Ömer Faruk Canavar, Murat Zümbülyuva, Mehmet Ali Altun, Hüseyin Eğri, Murat Tosunoğlu, İsmail Akgün Güvenç. Denetleme Kurulu Asil Üyeleri ise Nevzat Halit İlsever, Murat Şahinler, Musatafa Koç, Cüneyt Demirkan’dan oluştu.