Tavuk

Lale Karabıyık YKS Sonuçlarını Değerlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklamasıyla YKS sonuçlarını değerlendirdi.

Karabıyık, üniversiteye giriş sınavı sonuçlarının, eğitim sisteminin içinde bulunduğu durumu net bir şekilde yansıttığını belirtti.

Temel Yeterlilik ve Alan Yeterlilik testi sonuçlarının, öğrenciler arasında eğitimde yaşanan makas ve başarı düzeylerinin önemli bir göstergesi olduğuna dikkat çeken CHP’li vekil, “YKS’ye giren 3.008.287 öğrenciden yüzde 3,2’si yani yaklaşık 96 bin öğrenci 100 puanı aşamamıştır. Önceki yıllarda 100 puanı geçemeyen aday sayısı 2019’da 18 bin, 2020’de 15 bin, 2021’de 23 bin idi. 2022’de sınava giren aday sayısı 2021’den 615.004 fazladır; ancak 100 puanı geçemeyen aday sayısı bir yılda yüzde 308 artmıştır.

Üniversite giriş sınavlarındaki başarısızlık ve soruları doğru yapma oranlarına baktığımıza, bu sonuçlar bir neslin yok edildiğinin belgesi niteliğindedir.

2021 yılına kadar TYT’de 150, YKS’de 180 baraj puanı uygulanmış, 2021 yılında bu baraj puanları 140 ve 170 olarak değiştirilmiştir. 2022 yılında ise üniversiteye girişte baraj puanı kaldırılmıştır.

Bu yıl da baraj puanlarının olduğu varsayılırsa sınava giren 3.008.287 adaydan 1.523.741’i 170 barajını geçememiştir. Başka bir ifade ile 120 sorudan yaklaşık 15 net yapamamıştır. Bu başarısızlık MEB’in sorumluluğundadır” dedi.

Eğitimdeki eşitsizliklerin derinleştiğine işaret eden Karabıyık, “Ülkemizde çocuklar ve gençler, nitelikli eğitime erişebilen bir azınlık ile, nitelikli eğitime erişemeyen çoğunluk olarak ayrışmış durumdadır. Çözüm, orta ve uzun vadeli doğru politikaların hazırlanması ve acilen uygulanmaya başlamasıyla mümkün olacaktır. Bireylerin sosyo-ekonomik çevrelerinden bağımsız olarak kaliteli eğitime erişimini sağlayacak politikalar fırsat eşitliğini geliştirmek için son derece önemlidir. Böylece sadece zengin olanlar değil, toplumdaki tüm çocuklar ve gençler, kaliteli eğitime erişebilecektir. Tüm okullarda eşit ve kaliteli eğitimin sunulması ile aslında yoksulluğun anne-babadan çocuğa transfer edilmesi de önlenebilir” açıklamasında bulundu.

CHP’li vekil, “Öğrenciler ve veliler umutsuzluğa kapılmasın! CHP iktidarında, eğitimdeki sorunların nasıl çözüleceği, öğrenciler arasında derinleşen makasın kapatılması için neler yapılacağı ile ilgili çalışmalarımız hazır. İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemizde de belirttiğimiz gibi, iktidarımızda eğitime yeterli kaynak aktaracağız. Tüm çocuklarımızın eşit şart ve imkanlarda eğitim almalarını sağlayacağız” sözleriyle açıklamasını tamamladı.