Tavuk

İslam Dünyası'nın Tarihteki Önemli Şehirleri Yıldırım'da Görüşülüyor

YILDIRIM’DA ‘ADIM ADIM İSLAM DÜNYASI PROGRAMI’ BAŞLADI

-YILDIRIM BELEDİYESİ’NİN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU ADIM ADIM İSLAM DÜNYASI PROGRAMI İLE ARAŞTIRMACI YAZAR TAHA KILINÇ, 5 HAFTA BOYUNCA BİLADÜ’Ş ŞAM, ASYA, KUZEY AFRİKA, ENDÜLÜS VE BALKANLAR’I KATILIMCILARA ANLATACAK.

-YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI OKTAY YILMAZ: “KENTİN DÖNÜŞÜMÜ VE FİZİKİ MEKANLARIN KAZANDIRILMASI İLE İLGİLİ HER ZAMAN DİYORUZ Kİ, KENTİN ANA UNSURU BETON BİNALAR DEĞİL İNSANIN KENDİSİDİR. YILDIRIM BELEDİYESİ OLARAK BU SEBEPLE İNSANI ÖNCELEYEN PROJELERE İMZA ATIYORUZ.” 

Bursa- Yıldırım Belediyesi’nin hayata geçirdiği Adım Adım İslam Dünyası programı, Araştırmacı Yazar Taha Kılınç’ın Bilâd-üş Şam anlatımıyla başladı.

Yıldırım Belediyesi’nin, İslam’ın tarihteki önemli şehirlerinin anlatıldığı Adım Adım İslam Dünyası programının ilk dersi yoğun bir katılımla gerçekleşti. Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programına Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da katıldı. Araştırmacı Yazar Taha Kılınç’ın anlatımıyla başlayan İslam Dünyası seminerlerinin ilk dersinde Bilâd-üş Şam üzerine konuşuldu. Toplamda 5 hafta sürecek ve İslam coğrafyasının önemli bölgelerinin sosyolojik, tarihi ve siyasal durumunun işleneceği eğitim serisinde önümüzdeki haftalarda Asya, Kuzey Afrika, Endülüs ve Balkanlar’ üzerinde durulacak.

İNSAN ODAKLI HİZMET

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, merhamet ve sevgi medeniyetini yaşatmak, gençleri gönül coğrafyalarıyla buluşturmak ve aradaki güçlü bağı gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla coğrafya okumaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Başkan Yılmaz, tarih şehri Yıldırım’da kültürel faaliyetlere önem verdiklerini kaydederek, şunları ifade etti:

“Geçtiğimiz yıl konuğumuz Araştırmacı Yazar Taha Kılınç’ın katılımıyla, hemşehrilerimizde Kudüs ile ilgili farkındalığın artırılması ve bölgede yaşanan olayların tarihsel, dini, politik ve sosyolojik açıdan değerlendirilmesi amacıyla Beyt-i Makdis Akademisi’ni düzenlemiştik. Yine geçtiğimiz aylarda Balkan coğrafyasının sosyolojik, tarihi ve siyasal durumunu ele aldığımız Balkan Şehirleri Akademisi’nde de birbirinden kıymetli hocalarımızı ilçemizde ağırladık, katılımcılarımızla buluşturduk. Bu dönemde de düzenlediğimiz ‘Adım Adım İslam Dünyası’ programı ile İslam coğrafyasının önemli merkezlerinden olan Biladü’ş Şam, Asya, Kuzey Afrika, Endülüs ve Balkanlar’ı Taha Kılınç hocamızdan dinleyeceğiz. Son 100 yılda yaşananlar dünyanın yeni bir perspektife ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Dünya nüfusunun yüzde 25’ini Müslümanlar oluşturuyor. Petrolün 3'te 2'si İslam ülkelerinin elinde. Buna karşılık dünya ekonomisinin maalesef yüzde 8’i sadece Müslümanların elinde. Yüzde 25’lik bir nüfus, yüzde 65’lik bir enerji sahipliği ancak yüzde 8’lik bir ekonomik güç. İnşallah köklü medeniyetimizden aldığımız değerlerle yeniden inşa edeceğimiz yapı ile ekonomik gücümüzü de düzelterek değişen dünyada merhamet medeniyetimizi selam medeniyetimizi inşa etmiş olacağız.”

İNSANI ÖNCELEYEN PROJELER

Dünyanın da medeniyetin de ana unsurunun insan olduğunu aktaran Başkan Oktay Yılmaz, “Kentin dönüşümü ile ilgili, fiziki mekanların kazandırılması ile ilgili her zaman diyoruz ki, kentin ana unsuru beton binalar değil insanın kendisidir. Hakeza dünya için de bu geçerlidir. Medeniyetin ana unsuru hiçbir zaman teknolojik gelişmeler olmamıştır, fikir dünyası ve dünya tasavvuru olmuştur. İnsanın kendisi olmuştur. İnşallah yeni dünyayı hep birlikte inşa edeceğimiz, köklerimizle buluşmamıza vesile olacak güzel bir program olması diliyorum” diye konuştu. Program sonunda Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, konuk Taha Kılınç ile birlikte önümüzdeki günlerde açılacak Mimar Sinan Uyumayan Kütüphanesi’ni gezdi.