Tavuk

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık KPSS 2022 de Şaibe İddiaları Sorusu

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergeleriyle 31 Temmuz Pazar günü yapılan KPSS’deki şaibe iddialarını sordu.

Karabıyık, verdiği önergelerle “2022 KPSS sorularının bir yayınevine ait kitapçık ile paralellik gösterdiği bilgileri doğru mudur?” sorusunun yanıtını istedi.

CHP’li Karabıyık, “Velilerin, öğrencilerin güveni kalmadı; sürekli benzer olaylar, iddialar meydana geliyor. ÖSYM tarafından yapılan "İncelenmiştir, sorun yoktur" açıklaması yeterli değildir, soru işaretlerini ortadan kaldırmamıştır; öğrenci ve veliler artık bu açıklamayı yapan kuruma da, sınavlara da güvenleri kalmamıştır. Bakanlığın ve ilgili kurumun yıllardır zedelenen bu güveni tekrar yapılandırma konusunda en ufak bir girişimi bulunmamaktadır. Şuan "sorun yoktur" açıklamasına bile, “olsa da vardı diyemezler, sınav güvenliğinde başarısızlıklarını kabul etmezler” şeklinde düşünenler çok sayıdadır. Kaldı ki bu olayda bir cemaat, bir dernek vb. şaibesi hakkında çekinceleri olduğunu bize ulaşan öğrenciler ve aileler de ifade ediyor. Bu konunun takipçisi olacağız” dedi.

CHP’li vekilin önerge gerekçesi ve yönelttiği sorular şöyle:

31 Temmuz Pazar günü Genel Yetenek – Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri olmak üzere iki oturum halinde gerçekleştirilen KPSS 2022’nin ardından çeşitli şaibe iddiaları gündeme gelmiş, sınavda sorulan bazı soruların bir yayınevinin soruları ile aynı olduğu iddiaları sosyal medyada gündem olmuştur.

1. 2022 KPSS sorularının bir yayınevine ait kitapçık ile paralellik gösterdiği iddiaları doğru mudur?

2. Hangi alanlarda kaç soru bu yayınevinin kitapçığı ile paralellik göstermektedir?

3. 2022 KPSS soruları daha önce herhangi bir alanda yayımlanmış mıdır?

4. İptal edilmesi düşünülen soru var mıdır?

5. 2022 KPSS ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?